Вартість корупції для суспільства

Корупція, як явище, не є надбанням сучасності. Відомо, що її негативний вплив розповсюджеється на всі сфери життя. Яка вартість корупції саме для суспільства, читайти в нашому короткому огляді.

Життя людей

Коли люди не можуть отримувати вільний доступ до охорони здоров'я, безпечних місць для життя та до чистої води, їх життя наражається на ризик. Коли будівлі руйнуються через те, що проектувальники та забудовники здійснюють відкуп чиновників, не дотримуючись стандартів безпеки, життя людей також наражається на ризик.

Довіра

Насправді, корупція - це не лише фінансові втрати. Як явище, вона знижує громадську довіру і готовність людей брати участь в житті суспільства. Наприклад, громадяни, які вважають політиків корумпованими, не бажають приймати у часть у голосуванні на виборах, займатися політикою або платити податки.

Права людини

У результаті корупції права людини порушуються. Наприклад, суди не дотримуються основного права на доступ до правосуддя, розглядаючи справи лише в тому випадку, коли сторони матеріально заохочують співробітників та суддів.

Нерівність

Корупція примножує нерівність. Статистика свідчить проте, що малозабезпечені люди значно більше зазнають проблем від корупції. У домогосподарок із невеликим прибутком дрібні хабарі медсестрі глибоко впливають на сімейний бюджет