5 найбільш відомих випадків корпоративного шахрайства

Існує ще одне болюче питання, яке конкурує з не менш актуальною темою тероризму за останні півтора десятиліття і це корпоративне шахрайство та посадові злочини. За цей проміжок часу в історії відбулося багато великих корпоративних скандалів. Наведемо декілька найбільш яскравих прикладів.

Enron (2001)

free vector enron 084949 enron

Організація: Американська енергетична компанія

Що сталося: акціонери втратили 74 млрд. дол., тисячі простих співробітників втратили всі свої корпоративні пенсійні накопичення.

Як це було зроблено: Менеджмент Enron розробив унікальну модель щахрайства, з метою приховування фінансових втрат, отриманих в результаті торгових та інших операцій, участь в яких було прийнято на хвилі ейфорії від шаленого зростання попередніх років та безумовної довіри інвесторів.

Причини: Серед причин кризи і краху компанії експерти називають в першу чергу відсутність ефективної системи зовнішнього та внутрішнього контролю, а також протиріччя між інтересами менеджерів вищої ланки, які отримували винагороду у відсотках від показаного бухгалтерського прибутку та інтересами корпорації в цілому.

Розкриття: Злодіяння було виявлено завдяки внутрішньому інформатору Шеррон Уоткінс. Високі ціни на акції підживлювали зовнішні підозри.

Цікаві факти: відоме ділове видання «Fortune» присвоювало компанії Enron звання «Найбільш інноваційної компанії Америки» 6 років поспіль. Пізніше про діяльність «Enron» був знятий художній фільм «Афера століття».

Tyco International Ltd (2002)

unnamed 1

Організація: Багатопрофільний міжнародний концерн, що працює в сфері електроніки, інформаційних технологій, медицини та охоронного обладнання

Що сталося: Генеральний директор та CFO вкрали 150 млн.долл., при цьому доходи компанії були завищені на 500 млн.долл.

Як це було зроблено: Головні фігуранти справи здійснювали відмивання коштів через несанкціоновані кредити та шахрайський продаж акцій. Гроші вивозились контрабандою з компанії під виглядом виконавчих бонусів.

Розкриття: Розслідування Американської комісії з цінних паперів та бірж (SEC) та Окружної прокуратури Манхеттену виявило сумнівні методи бухгалтерського обліку, в тому числі великі позики, які були надані генеральному директору.

Цікавий факт: в розпал скандалу генеральний директор влаштував вечірку з нагоди дня народження своєї дружини на середземноморському острові за 2 млн.долл. з виступом американського музиканта Джиммі Баффета.

American International Group /AIG (2005)

aig 1024x1024

Організація: Багатонаціональна страхова корпорація

Що сталося: Було заявлено про велике шахрайство в бухгалтерському обліку на суму 3,9 млрд. долл., а також фальсифікацію ставок та маніпулювання цінами на акції.

Як було зроблено: За твердженням позивачів, AIG за допомогою обміну активами з компанією General Reinsurance штучно збільшила обсяги своїх резервів, хоча насправді цих грошей у страхового гіганта не було. Також компанію звинуватили в тому, що вона за допомогою обману дуже стрімко збільшувала ціну своїх акції та незаконно сплачувала комісії страховим брокерам.

Цікавий факт: після публікації найбільшого квартального збитку за всю історію в 2008 році (61,7 млрд.долл.) та виручки від платників податків, керівництво AIG зробили собі винагороді в розмірі 165 млн.долл.

Lehman Brothers (2008)

bank12

Організація: Американський інвестиційний банк

Що сталося: було приховано понад 50 млрд.долл. в кредитах, що замаскували під продаж.

Основні учасники процесу: керівники Lehman Brothers та аудитори компанії Ernst&Young

Як було зроблено: Lehman Brothers нібито продав токсичні активи банкам Кайманових островів, розуміючи, що в кінцевому підсумку вони будуть викуплені. Склалося враження, що у інвестиційного банку було на 50 млрд.долл. більше готівки і на такуж суму менше тоскичних активів, ніж насправді.

Madoff Investment Securities LLC (2008)

Madoff

Організація: Madoff Investment Securities LLC була інвестиційною фірмою на Уолл-стрітт.

Що сталося: обманним шляхом виманили з інвесторів 64,8 млрд.долл. за допомогою найбільш відомої в історії схеми Понцію

Як було зроблено: інвесторам виплачували відсотки з їх власних коштів або коштів інших інвесторів, а не з прибутку.

Розкриття: пан Медофф, який був бухгалтером в компанії, розповів своїм синам про власну схему і вони відразу передали інформацію про махінації уряду. Наступного дня Федеральне бюро розслідувань заарештували шахрая, а через 5 днів його рахунки були заморожені.

Цікавий факт: Шахрайство було розкрито через кілька місяців після фінансового краху в США 2008 року.